fukttest bobil garasje

Bobilen og campingvognen har behov for en årlig «helsesjekk» den også!

Du er sikkert kjent med det å dra på årlige kontroller eller besøke fastlegen en gang iblant for å sjekke at helsa er i god stand. Det samme bør gjøres med bobilen og campingvogna med en årlig fukt- og gasstest.  

 

Fukttester forebygger fuktskader

Nordisk klima er tradisjonelt veldig variabelt, men mye preget av fuktig, kaldt og vindbart vær og noen ganger flotte sommerdager med sterk sol. Denne kombinasjonen resulterer i at bobiler og campingvogner som brukes her er mer utsatt for fuktskader, både i og rundt dører, vinduer og luker og under kjøretøyet. Det er derfor standard at alle nye bobiler og vogner som selges hos autorisert merkeforhandler har fuktgaranti i minimum 5 år (kan variere mellom 5-12 år), hvor det er viktig å teste årlig for å ikke bryte garantien.  

Men så er det jo et spørsmål som reiser seg – hva skjer etter at fuktgarantien er gått ut? Jo, da lønner det seg å følge opp og ta test hvert år hos Fuktfritt, gjerne før du eventuelt skal sette bilen eller vogna inn til vinterlagring på høsten. Da har man et litt mer reelt bilde av tilstanden når den har blitt brukt i all slags vær og vind gjennom sesongen. Det er en vesentlig billigere affære å oppdage fuktproblematikk tidlig fremfor å oppdage en større fuktskade eller, i verste fall, råte. Tar man tak i problemet tidlig kan det også være lettere å få dette utbedret på forsikring da de også krever at det utføres fukttester en gang hvert forsikringsår.  

 

fukt og råte i luke bobil
fukt og råte i luke nr 2

 

Fuktskader det ikke blir gjort noe med blir til tørråte 

Råte. Ja, hva er det? Får man beskjed om at man har oppdaget råte, så er det mange som ofte blir overrasket, for fuktmålingene har vist at det ikke finnes fukt. Så hvordan får man råte i det som ser ut som tørt treverk? Inntørket fukt eller råte kan, som nevnt, ikke oppdages med en standard fuktmåler, men må oppdages ved å se og kjenne på treverket. Et typisk kjennetegn er det man kaller «kjeks», som betyr at det fuktige treverket er blitt angrepet av råtesopp og brutt ned, for deretter å bli så tørt at treverket smuldrer opp når man tar i det. Treverket har da over lengre tid vært fuktig grunnet kontinuerlig vanneksponering eller periodevis med eksponering og tørkeperioder, eksempelvis som ved bruk i sesong og rett på vinterlagring. I tilfeller hvor råte påvises rundt luker, vinduer og dører, kan dette ofte skyldes at pakningen eller limet rundt disse åpningene har krakelert eller blitt ødelagt, ofte grunnet store temperaturforskjeller mellom dag og natt, spesielt på varme sommerdager og kjølige sommernetter, over lengre perioder. Det er derfor veldig lurt å ta en fukttest etter sesongen og før vinterlagring, for på den måten er det mye lettere å oppdage en fuktskade før den potensielt blir til en råteskade.  

Gass- og trykktest

Når du er ute på tur med kjøretøyet ditt, så er det ikke alltid du finner eller ønsker å stå en plass hvor du kan stå på strøm. Da er det veldig greit at systemer kan gå på gass, både for å styre temperatur i bodelen, holde maten i kjøleskapet kaldt og lage mat på kokeblusset eller i stekeovnen. Derimot er det viktig å være obs på at man faktisk benytter propangass, noe som stiller høye krav til sikkerhet. Derfor er det viktig å sjekke gasskoblinger, -ledninger og andre komponenter for å sikre at disse er i god stand, slik at kjøring og bruk ikke utgjør en risiko.  

De fleste bobiler og campingvogner er i dag utstyrt med gassalarm, men skulle du ha behov for å installere eller oppgradere alarmsystemet ditt, er det også noe vi kan hjelpe deg med!  

Bestill fukt- og gasstest – sjekk i dag! 

Kjøretøyet ditt trenger omsorg, så har du ikke allerede lagt en plan for neste fukt- og gasstest, bestill her hos oss i Fuktfritt AS! Vi har dyktige teknikere som gleder seg til å ta dere imot og utføre sjekken på kjøretøyet, slik at den holder seg frisk og rask i lang tid fremover!  

ADRESSE

Adresse: Torvbanen 1B, 1640 Råde

Kontakt oss

Om du ønsker å komme i kontakt for booking av time eller har andre spørsmål, send oss en melding.

SEND OSS EN MELDING

* påkrevd felt